Mit Afghanistan - Livet i den forbudte zone

Film & debatarrangement i 12 danske byer torsdag 31 januarKom til forpremiere og LIVE-TRANSMISSION med DR2 Dokumania, Grunnet Film, Magic Hour Films og biblioteker, biografer og kulturhuse landet over.

Torsdag den 31. januar 2013 kl. 17.00 -19.15

PANEL
Efter filmen transmitteres live-debatten fra København til alle de deltagende byer - Publikum vil kunne stille spørgsmål via SMS til et panel bestående af:


Udviklingsminister CHRISTIAN FRIIS-BACH.
Forfatter og debattør CARSTEN JENSEN.
Kaptajn i Hæren og tidl. udsendt MADS SILBERG.
Filminstruktør NAGIEB KHAJA.

Moderator, DR2 vært NIELS KRAUSE-KJÆR!


 

VENUES ER: (Gratis entre).

Aalborg Hovedbiblioteket, Scenen
Rendsburggade 2, 9000 Aalborg

Odense, Vollsmose Kulturhus Introduceres af From Street to School
Vollsmose Allé 14, 5240 Odense NØ.

Århus, "Godsbanen" (Remisen) Introduceres af From Street to School
Skovgaardsgade 3-5, 8000 Aarhus C

Hovedbiblioteket i Nykøbing
Rosenvænget 17, 4800 Nykøbing F.

Haderslev Bibliotek Introduceres af From Street to School
Bispebroen 3, 6100 Haderslev.

Hornslet Bibliotek
Tingvej 35, 8543 Hornslet

Esbjerg, Huset
Finsensgade 1, 6700 Esbjerg

Frederikshavn Bibliotek
Paralellelvej 16, 9900 Frederikshavn

Skagens Bibliotek
Skolevej 5, 9990 Skagen

Bibliografen Bagsværd(FULDT!)
Bagsværd Hovedgade 116, 2880 Bagsværd

Ry Biograf(Billet købes i biografen til 25 kr).
Gudrunsvej 1, 8680 Ry

Kbh. Det Kongelige Bibliotek
(FULDT!).

OBS: Kbh. Ry og Bagsværd er eneste venues hvor en billet kræves. I det øvrige af landet dukker man bare op.

Samarbejdspartnere: Politiken Plus, FSTS & CISV Danmark


 

En dokumentarfilm af Nagieb Khaja

I mere end ti år har Afghanistans befolkning levet med krigen og dagligt har vi I Vesten lagt ører til krigsreporternes referater fra de mange kamphandlinger og fulgt de allieredes styrker og deres kamp mod Taliban.

I den danske dokumentarfilm MIT AFGHANISTAN går den dansk-afghanske journalist Nagieb Kaja på jagt efter det virkelige Afghanistan, sådan som det opleves af landets befolkning.

Med en sportstaske fuld af mobilkameraer rejser han ud på en mission, som viser sig at være ganske farlig og vanskelig. Med meget besvær får han smuglet de mange kameraer ud af den beskyttede bydel, hvor de vestlige journalister lever afskærmet fra civilbefolkningen, og ud til landsbyerne, hvor beboerne får en hurtig introduktion i brugen af kameraerne, inden de begynder at filme sig selv og hinanden.

For første gang bliver vi inviteret ind i de civile afghaneres liv og deres hjem, hvor de fortæller åbenhjertigt om deres håb og deres hjertesorger. De personlige afghanske beretninger og historier danner et righoldigt billedtæppe og giver et indtryk af det land og den befolkning, som ti års konventionel mediedækning ikke har formået at give indblik i.

Men en mission af denne art kompliceres fordi Taliban konstant spøger i kulissen. Og det mærkes når mændene ikke må filme deres mødre og søstre og når flere af afghanerne trækker sig væk fra kameraernes fokus. Et liv I evig frygt har sat sine spor, og man mere end fornemmer hvorfor, da rygtet om, at en selvmords-bombemand er trængt ind I byen, begynder at florere. Ingen kan vide sig sikre i Afghanistan. 

Instruktøren om sin film

Jeg brænder personligt for Afghanistan, fordi min familiebaggrund er afghansk og har bekymret fulgt den negative udvikling i landet de seneste mange år.

Rent professionelt har jeg forsøgt at dække krigen i Afghanistan de seneste syv år, som journalist, hvilket har haft personlige omkostninger for mig, men det har ikke taget modet fra mig. Med MIT AFGHANISTAN er jeg nu mere end tidligere opsat på at få nuanceret skildringen af den seneste krig, som har raseret landet i snart 10 år.

Fra mine mange rejser i landet og den tætte dækning i de udenlandske medier er jeg kommet til den overbevisning, at afghanernes, især landsbybeboernes, virkelighed er blevet negligeret af den generelt overfladiske udenlandske presse, som kun har fokuseret på livet i de større afghanske byer, hvor en lille del af befolkningen bor. For når udenlandske medier har fået adgang til områder udenfor de sikrede zoner i storbyerne, har det være på såkaldte embeddede ture, hvor militærets tilstedeværelse skræmmer de lokale fra vid og sans og umuliggør, at de kan udtrykke deres sande holdninger til de udenlandske medier.

Med MIT AFGHANISTAN er det mit håb at danskerne vil tage sig tid til at forstå hvordan livet leves og drømmene drømmes blandt de civile afghanere.

Om Nagieb Khaja:
Nagieb som er født og opvokset i København blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2004. Igennem årene har han arbejdet for både tv- og danske dagblade og har primært beskæftiget sig med terror, menneskerettigheder, krigen i Afghanistan og de kriminelle miljøer i Danmark. I 2011 udgav han den stærkt anmelderroste bog HISTORIEN DER IKKE BLIVER FORTALT  OM KRIGEN I AFGHANISTAN.


 

Holdliste & Samarbejdspartnere

Holdliste
Instruktør Nagieb Khaja
Producer Lise Lense-Møller & Henrik Grunnet
Klipper Anders Villadsen
B-klipper Andreas Bøggild Monies
Foto Henrik Bohn Ipsen

Produktion Lars Frederiksen, Heidi Elise Christensen & Cecilia Valsted
Tonemester Niels Arild
Komponist Stein Berge Svendsen
Co-Producer Bjarte Mørner Tveit, Piraya Film, Torstein Grude, Piraya Film

I samarbejde med: Henrik Grunnet, Grunnet Film

For yderligere information:
Presseansvarlig Freddy Neumann: 2046 7846 / neumann@mail.dk
Producent Henrik Grunnet, Grunnet Film: 2722 5575 / henrikgrunnett@gmail.com
Producent Lise Lense Møller, Magic Hour Films: 4031 4231 / llm@magichourfilms.dk

Filmen er støttet af bl.a. Det Danske Filminstitut og Danmarks Radio 

Share on Facebook